Muziekvereniging Juliana honderd jaar
DEN-HAM – Den Ham is ontstaan op een kruising van handelswegen. Natuurlijk stond daar een kerk en er was zeker één herberg. Op beide plekken wordt al eeuwen lang muziek gemaakt en in de herberg is zeker ook gedanst. Na de eerste wereldoorlog werd het ook in Den Ham tijd voor een muziekvereniging. Op 20 februari 1925 zag De Hammer Fanfare het levenslicht. Over haar jeugd is niet veel bekend behalve dan de anekdote van het winnen van “Geen Prijs” tijdens een concours. Deze triomf wordt onder muzikanten van generatie op generatie nog steeds doorgegeven.
Na de tweede wereldoorlog kwamen er nieuwe tijden en een nieuw begin. De fanfare werd Muziekvereniging Juliana en veranderde in een harmonie. Midden jaren vijftig werd het orgel in de dorpskerk gerestaureerd en zorgden leden van Juliana voor de begeleiding van de samenzang. Dat kweekte veel goodwill onder de kerkgangers. Door de neutrale status van de vereniging wordt tot op de dag van vandaag muzikale medewerking verleend in alle kerken van Den Ham als daarom gevraagd wordt.
In de jaren zestig verscheen er een drumband op straat en twintig jaar later danste een majorettepeloton door het dorp. De drumband werd een malletband en de majorettes verruilden de straat voor de sporthal. Zo’n “twirling groep” blijft nog steeds een vrouwenbastion. De emancipatie van de man laat daar voorlopig nog even op zich wachten. De fanfare en later ook de harmonie waren echte mannenbolwerken. De emancipatie van de vrouw kon daar niet uitblijven. Het merendeel van de muzikanten is van het vrouwelijk geslacht, maar in Den Ham emanciperen ze nog net iets verder. De huidige voorzitter en de dirigent behoren ook tot die meerderheid.
Ging het in die honderd jaar altijd crescendo? Niet altijd. Het ledenbestand schommelde evenals de financiële situatie. Vooral de opleiding werd een probleem. De wisselwerking tussen de muziekschool en de vereniging verliep niet goed. Dat moest anders vond het toenmalige bestuur. In de voormalige gemeente Vriezenveen hadden ze al goede ervaringen met het onder eigen beheer geven van muziekonderwijs. Na de gemeentelijke herindeling wilde de nieuwe gemeente Twenterand eenheid in deze vorm van onderwijs en werden de verenigingen in Den Ham en Vroomshoop in de gelegenheid gesteld om orde op zaken te stellen. Uiteindelijk werd dit een doorslaand succes voor Juliana.
Er kwam weer groei in de vereniging. Er ontstond zelfs ruimtegebrek. De volgende stap was een eigen gebouw. Na een lang traject werd uiteindelijk de voormalige bibliotheek verbouwd en uitgebreid tot ’t Muziekgebouw aan de Slingerweg. Er wordt nu les gegeven, gerepeteerd en kunnen de majorettes er onder goede omstandigheden trainen. Zo komen muziek en dans weer onder één dak.
Wat maakt Juliana dan zo bijzonder. Concerten, aubades, optochten en ceremoniële plechtigheden gelden voor elk zichzelf respecterend orkest, maar er is één traditioneel evenement dat eruit springt; in de kerstnacht op de Brink gezamenlijk zingen van kerstliederen onder begeleiding van Juliana, die daarmee haar plaats in de Hammer samenleving laat zien en horen. De vereniging zit op dit moment in een goede flow. Van geen prijs lang geleden tot het hoogst aantal punten ooit behaald op het laatste concours sinds het orkest uitkomt in de derde divisie. De malletband is zelfs in haar zestigjarig bestaan een keer uitgenodigd om deel te nemen aan een topconcours. De twirlgirls doen op landelijk niveau goed mee. Het zijn op alle fronten goede tijden voor Juliana. Hammenaren wees zuinig op uw eeuweling en behandel haar met alle koninklijke egards. Juliana verdient uw waardering en zeker ook uw financiële steun, zodat de flow de komende honderd jaar kan worden voortgezet.
Op zaterdag 22 februari kunt u het bestuur en de leden feliciteren tijdens een receptie tussen 14.00 uur en 16.00 uur in hun eigen onderkomen ’t Muziekgebouw aan de Slingerweg 3 in Den Ham. Daarna kan het eeuwfeest beginnen. Volg de media hierover.