Nieuws

Muzikale herinneringen in ’t Muziekgebouw

We hebben allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Het geheugen werkt wat trager naarmate we ouder worden. Maar het wordt anders als u het gevoel krijgt dat u niet zo goed meer kunt nadenken of dat het warrig is in uw hoofd. Het Ontmoetingscentrum Juliana, een initiatief van ZorgSaam Twenterand en Evenmens Twenterand, is bedoeld voor mensen met een niet-pluis gevoel én hun naasten. Het biedt een plek om te ‘ont-moeten’. Elke donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur bent u welkom voor een informeel samenzijn in het ’t Muziekgebouw van Muziekvereniging Juliana, Slingerweg 3 Den Ham.

Ook partner, familie en andere mantelzorgers die vragen hebben op het gebied van geheugenproblemen zijn van harte welkom. U kunt als mantelzorger ervaring en kennis opdoen, in contact komen met anderen en vindt er een luisterend oor. Ongedwongen en in informele sfeer elkaar ontmoeten! Dat is de bedoeling van het Ontmoetingscentrum. Er is (nog) geen vaststaand programma, samen met de bezoekers gaan we kijken naar een invulling.

Bijzondere momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en vreugde die je niet wilt kwijtraken. Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Er komt steeds meer bewijs voor de positieve effecten van het luisteren naar voorkeursmuziek bij mensen met dementie. Veel van hen luisteren graag naar de muziek die hen rond hun twintigste emotioneel raakte. Maar smaken kunnen natuurlijk verschillen.

Muziek is één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken. Ook voor mensen met dementie in een ver gevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Een van de docenten van Juliana heeft ervaring met deze doelgroep. Zij gaat maandelijks met ZorgSaam Twenterand en Evenmens Twenterand dit initiatief ondersteunen.

“Wij willen graag dat er een informele plek is voor mensen met vragen en zorgen rondom geheugenproblematiek. Laagdrempelig, waar mensen zich veilig en vertrouwd kunnen voelen”, legt Margret Overkamp van Evenmens uit. “Vanuit het Ontmoetingscentrum Juliana willen we graag mensen met geheugenproblemen en hun naasten zo goed mogelijk ondersteunen en op weg helpen.”

“Er is absoluut behoefte aan een dergelijke plek. Er is te weinig bewustzijn over dit onderwerp. We denken allemaal dat het te maken heeft met ouderdom, daardoor wordt er te weinig over gesproken,” vertelt Sylvia Hollander van ZorgSaam Twenterand. “Bij ons zijn de mensen op de juiste plek voor informatie, ontmoeting en ontspanning. We kunnen natuurlijk geen diagnose stellen, maar zijn er voor de mentale ondersteuning.”

Sylvia Hollander van ZorgSaam Twenterand en/of Margret Overkamp van Evenmens zijn op deze ochtenden aanwezig voor informatie, voorlichting en advies. Zij worden daarbij ondersteund door een aantal vrijwilligers, casemanagers dementie en andere hulpverleners.

Namens ZorgSaam Twenterand, Evenmens Twenterand en Muziekvereniging Juliana heten wij u van harte welkom op elke donderdag van 10:00 tot 12:00 in ’t Muziekgebouw.