Nieuws

Stalen zenuwen zijn een vereiste

Vanaf links: Jerry Blekkenhorst, Margreet Hallink, Gert de Goeijen, Martha van Abbema en Henk Jansen, de deelnemers aan het Maestro-concert. FOTO BERT KAMP

Den Ham – De één schrok zich een ongeluk, de ander was gelijk enthousiast. Toen vijf bekende Hammernaren in november vorig jaar door muziekvereniging Juliana werden gevraagd mee te doen aan een Maestro-concert als dirigent, vielen monden van verbazing open. “Mijn man verklaarde mij voor gek, maar ik had al toegezegd. En ik heb er enorm veel zin in”, vertelt Martha van Abbema.

VAN MART OUDE NIJEWEEME

Het wordt een hele klus, al ziet de wethouder het liever als een mooie uitdaging. Van Abbema heeft zich bewust niet voorbereid op de lessen die komen gaan. “Anders ga ik dingen aanleren en dan gaat het te veel in mijn hoofd zitten. Daar ken ik mezelf wel voor.”

Zij kent het programma van de televisie, maar heeft er bewust niet naar gekeken. “Terwijl de familie aan de buis gekluisterd zat, heb ik me teruggetrokken. Ik ga straks alles terugzien via Uitzending Gemist.”

Gelachen

De sfeer is ontspannen na de eerste les. Er wordt heel wat gelachen aan tafel. Hoe anders zal dat zijn op 5 mei, als in een uitverkochte gereformeerde kerk in Den Ham wordt verwacht dat de vijf een orkest gaan leiden. “We hebben geleerd om er ontspannen voor te staan. We doen het voor de dorpelingen en je doet je best”, vult dominee Gert de Goeijen zijn geduchte concurrent aan.

In de zoektocht naar vijf geschikte kandidaten kwam de concertcommissie van muziekvereniging Juliana uit bij Jerry Blekkenhorst, Henk Jansen, Martha van Abbema, Gert de Goeijen en Margreet Hallink. “Dit vijftal is bekend bij de mensen in Den Ham. Het zijn personen uit verschillende groepen, met allemaal een eigen achterban. Wij verwachten hiermee de zaal vol te krijgen met 650 mensen”, vertelt Roel Ardesch van Juliana.

Dat ze allemaal volmondig ‘ja’ zeiden, verbaasde hem enigszins. “Ze stellen zich natuurlijk wel kwetsbaar op. Van publieke figuren zou je kunnen verwachten dat ze dat een probleem vinden. Het is helemaal buiten hun comfortzone.”

Het tv-programma Maestro van AVROTROS is bij de meesten wel bekend, maar zelf voor een groot orkest staan blijkt hele andere koek. Zaterdag was, onder leiding van dirigent René Bos, de vuurdoop. Muzikale termen werden doorgesproken, de stukken beluisterd en uiteraard kwam het slagwerk aan bod. “Dit is fantastisch om te doen, omdat ze allemaal machtig enthousiast zijn. Niemand had zich voorbereid, dat is heel goed. Voor hetzelfde geld leer je iets aan wat niet goed blijkt te zijn”, blikt Bos terug.

Uitdaging

Naast hem laat Jerry Blekkenhorst vol trots zijn gepersonaliseerde dirigeerstok zien. De bevlogen horecaondernemer is doorgaans wel te porren voor een leuke uitdaging en hij hoefde dan ook niet lang na te denken. “Ik ben heel snel enthousiast te krijgen. Het concept zoals zij het presenteerden, sprak me enorm aan. Ik vind het vooral een hele eer om mee te mogen doen.”

En zo voelt het voor iedereen. Meedoen is belangrijker dan winnen. Henk Jansen: “We doen het voor de dorpelingen. Iedereen is welkom en wie er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor gaat, zal mij een zorg zijn.”

Met het initiatief hoopt de vereniging mensen kennis te laten maken met muziek. “We zien heel vaak dezelfde gezichten bij onze concerten. Familieleden, vrienden of bekenden van de muzikanten. Op deze manier hopen we vernieuwend te zijn en willen we graag een andere kant van de vereniging laten zien. We trekken het breder”, aldus Ardesch.

De winnaar krijgt van de muziekvereniging een trofee en mag bij een van de komende concerten daadwerkelijk fungeren als dirigent.